- Regeringen: Klimaneutral affaldssektor i 2030 - 22. maj 2020
- Corona-krisen forstærker klimaudfordringen - 29. april 2020
KORT NYT: Vores plastikaffald ender i verdenshavene. Plastik skyller op på strande, havmiljøer skubbes ud af balance og mikroplast ender i både dyr og menneskers maver med konsekvenser, vi endnu ikke kender omfanget af.
Det vil den danske virksomhed ReSea Projects nu gøre op med. De står allerede bag en omfattende oprydning af 426 tons plastik i havene omkring Indonesien, der blev samlet ind i løbet af 2019. Nu skal projektet implementeres i andre lande, der er hårdt plaget af havplast.
Idéen bag successen går i ud på at aflønne fiskere i lokalområder med stor koncentration af havplast for hvert kilo plastik, de indsamler. Plasten bliver herefter sorteret, renset og opkøbt af virksomheder, der producerer varer af genbrugsplast. En produktion som typisk udleder 50% mindre CO2 end nyproduceret plastik.
Projektet er ikke kun en gevinst for fiskeri og havmiljø, men vil på længere sigt skabe flere arbejdspladser og bedre lønninger til lokalbefolkningen i de plastikhærgede verdensdele.
”Ved at involvere lokale i opsamlingen af havplast, så kan vi nemt skalere vores indsats og fjerne store mængder plastik. Det bidrager samtidig til flere arbejdspladser, og en bedre oplysning om korrekt affaldshåndtering så vi undgår, at plastikken havner i naturen”, siger Christian L. Jensen, stifter af ReSea Project.
ReSea Project forventer at al plastik bliver fjernet fra verdenshavene i løbet af de næste 25 år, hvis metoden bliver udbredt på globalt plan og verdensbefolkningen bliver informeret om affaldssortering og genanvendelse af plastik.
Der udledes 6,4 mio. tons affald i verdenshavene årligt ifølge FN’s miljøprogram UNEP.
Kilde: ReSea Projetct