- Ny politisk aftale om klimatilpasning - 17. maj 2020
- Danmark får to nye pilotnaturparker - 20. marts 2020
- Stor digital opbakning til corona-ramt klima-landsindsamling - 9. marts 2020
KORT NYT: I sidste uge blev årets mest ihærdige batterijægere kåret. Over 4 ton batterier blev det til, og vinderen blev Øster Nykirke Skole i Vonge nær Vejle, der sammen med i alt 1550 elever fordelt på otte skoler slog sidste års rekord på 2,6 ton.
Det var 100 stolte elever fra Øster Nykirke Skole, der onsdag morgen i sidste uge modtog prisen som årets flittigste batterijægere 2019.
7,3 kg pr. elev nåede eleverne op på, og for deres arbejde med at samle husholdningsbatterier ind, blev de i dag belønnet med et spændende kemi-show for hele skolen.
“Vi finder stadig rigtig mange batterier ude i naturen og i det restaffald, vi samler ind, og de gør stor skade, fordi de indeholder rigtig mange giftstoffer. Derfor har vi fortsat et stort fokus på at samle batterier ind, og det er fedt, at så mange elever er med til at vise vejen”, fortæller Torben Andersen, underviser og inspirator på Økolariet, der er et videns- og oplevelsescenter i Vejle med fokus på bæredygtighed.
Årets batterijagt er den femte af sin slags, og siden 2015 er både antallet af indsamlede batterier og deltagende elever steget stødt år for år. Og det er blevet til mange husholdningsbatterier de seneste fem år.
Batterijagten 2019 løb af stablen i uge 46 med i alt 1550 elever fordelt på otte skoler i Vejle-området. Hver elev fik en lille batteriboks med hjem, som de i løbet af ugen kunne samle husholdningsbatterier i.
“Batterijagten er en tilbagevendende begivenhed her på skolen, og batteriindsamlingen er virkelig noget, eleverne har taget til sig. Der er stor bevidsthed om naturen herude, og derfor taler vi også generelt meget om klimaet, og hvad der fx sker, hvis batterierne ender ude i naturen. De går op i det med liv og sjæl, og jeg er simpelthen så stolt af deres indsats – og det er de også selv, fortæller skoleleder på Øster Nykirke Skole, Henrik Fenger Lyngaard.
Giftige stoffer
Mange batterier indeholder giftige stoffer som blandt andet syrer, tungmetaller og lithium, som gør skade i naturen og forurener den røg, som kommer fra forbrændingsanlæggene, når restaffaldet brændes.
Der kan gøres skade på både mennesker og miljø, hvis batterier efterlades de forkerte steder, og derfor er det vigtigt at aflevere dem korrekt, så de kan genanvendes.
Kilde: Vejle Kommune