DEBAT: Black Friday er den dag, hvor danskerne forbruger mest. Det har den været siden 2015, hvor der hvert år er brugt rundt regnet to milliarder kroner. Ironisk nok var 2015 også året, hvor FN’s medlemslande vedtog de 17 Verdensmål, der inkluderer mål nummer 12 om ansvarligt forbrug og produktion.
Og det er et mål, vi er stolte af at leve efter i Danmark. Vi elsker genbrug – faktisk så meget at 8 ud af 10 danskere har købt eller solgt brugte produkter over de sidste 12 måneder. Alligevel er det som om, at den her sidste fredag i november, er afkoblet fra den grønne omstilling. Hvorfor? Simpelthen fordi det er billigt.
Det er jo også fint nok, hvis man gerne vil spare penge på de produkter man alligevel ville have købt, fordi man har et reelt behov. Eller hvis det gør, at du kan færdiggøre dit julekøb i god tid, uden at skulle have lige så mange penge op af lommen. For selvom hver eneste produkt du køber, efterlader et CO2-aftryk, ville disse indgå i det CO2-budget, du allerede har lagt for året. Om det budget så bør nedjusteres er en anden sag.
Det der desværre ofte sker på Black Friday er, at det at købe nyt erstatter de grønne alternativer. Det første grønne alternativ vi ignorerer på Black Friday, er noget så simpelt som at lade være med at købe noget nyt. Det er især de ekstra varer der ryger i kurven, der koster på klimaregningen og lader CO2 budgettet flyde over.
Så er der muligheden for at købe brugt. Noget vi som sagt gør rigtigt meget i forvejen. Derfor er det også oplagt, at det kan erstatte billige impulskøb.
Få dine ting repareret
Et alternativ der ofte bliver overset, både på Black Friday og andre dage, er at få sine ting repareret. Det kan skyldes tankegangen om, at det ikke kan svare sig at få tingene repareret.
Er din vaskemaskine eksempelvis gået i stykker, er det nemmere bare at købe en ny, og desuden koster det næsten det samme, som at få den repareret. Eller er din køkkenmaskine holdt op med at fungere, og har du ikke en idé om hvordan eller hvem, der kan hjælpe dig med at lave den. Ja, så køber du måske nye produkter.
Faktisk har 7 ud af 10 danskere smidt produkter ud, der fint kunne repareres. Simpelthen fordi det opleves som for dyrt eller besværligt.
Netop dette problem vil vi gøre op med i vores virksomhed. Det skal være billigere at få sine ting repareret, og så skal det være nemt at finde nogen der kan gøre det.
Hos os kan du som forbruger oprette en reparation på dit ødelagte produkt. Det kan være en telefon, en cykel, en tørretumbler, eller alt muligt andet. Når den er oprettet vil reparatører, både professionelle og private, byde under hinanden i et omvendt auktionssytem, for at skaffe dig den billigste pris.
Til sidst vil du have muligheden for at se alle de tilbud, der er givet, og vælge den reparatør der passer bedst til dig. Det behøver ikke være det billigste tilbud. Du kan også vælge den reparatør, der har den længste garanti eller som bor tættest på dig.
“Især på Black Friday har vi en tendens til at vælge den nemme løsning, og købe nyt i stedet for at få repareret”
Sara Mandrup Holt
Især på Black Friday har vi en tendens til at vælge den nemme løsning, og købe nyt i stedet for at få repareret. For hvis skærmen på din iPhone går i stykker en uge før Black Friday, kan du jo ligeså godt vente og købe den nye model, når den alligevel bliver sat ned i pris. Vi vil istedet opfordre dig til at få repareret dine ødelagte produkter.
Spørgsmålet er om det er muligt at komme overforbruget på Black Friday til livs, ved at fremhæve og forbedre alternativerne. Eller om vi bruger Black Friday, som et frirum fra vores dårlige grønne samvittighed – en dag, hvor det er okay ikke at handle korrekt?
Jeg håber og tror på, at forbrugs- og købenormerne vil ændre sig, og Black Fridays storhedstid snart er slut. Jeg håber vi vil forbruge mindre og vælge de grønne alternativer.
Læs mere om reparations-virksomheden Make it Good Again
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos KLIMANYT skal overholde de presseetiske regler. Debatindlæg kan sendes til redaktion@klimanyt.dk