- Børnebogsforfatter fokuserer på klima i ny bog - 8. juli 2020
- KLIMANYT lukker – tak fordi du læste med - 7. juli 2020
- Lea Wermelin: 2,9 mio. fugle er forsvundet. Det vil nyt sprøjteforbud nu afhjælpe - 29. juni 2020
Næste år vil Salling Group kun sælge økologiske bananer i butikkerne. Det sker som følge af udfasning af det omstridte sprøjtemiddel chlorpyrifos, der mistænkes for at skade udviklingen hos fostre og børn. Det undersøgende netmedie Danwatch har tidligere i år afdækket brugen af chlorpyrifos, og her ser man tiltaget som en vigtig milepæl.
Det bliver nu enklere at vælge bananer i føtex, Netto, Bilka og Salling Super. I de første uger af det nye år bliver samtlige bananer i landets største detailkoncern, Salling Group, nemlig økologiske for at undgå risiko for det omstridte sprøjtemiddel chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl.
Salling Group meldte ud i august 2019, at koncernen ville forbyde brugen af pesticidet, der er under mistanke for bl.a. at kunne skade udviklingen hos fostre og børn. Siden har Salling Group arbejdet sammen med sine leverandører på at få stoppet brugen af det, lyder det onsdag i en pressemeddelelse fra koncernen.
Ifølge det uafhængige medie Danwatch lød løfterne om at udfase chlorpyrifos både fra Salling Group, Coop og Rema 1000 allerede i august i år. Dette skete i kølvandet på afsløringer fra Danwatch samt andre internationale medier, der i juli måned skrev historien om, hvordan chlorpyrifos kædes sammen med blandt andet misdannelser, ADHD og lav fødselsvægt.
Fødevareminister Mogens Jensen (S) meldte i sommer ud, at chlorpyrifos fremadrettet ikke længere skal være tilladt i importerede fødevarer.
Der er ifølge Salling Group ikke tvivl om at processen med at forbyde chlorpyrifos startede med Danwatch’ artikler.
“Vores proces begyndte med jeres artikler (Danwatch, red.), det er der ingen tvivl om”, siger Carina Jensen der er kvalitetschef i Salling Group til Danwatch.
Læs Danwatch undersøgelse af chlorpyrifos
“Alt for mange pesticider er alt for længe blevet brugt til at producere bananer. Og det vil fortsætte. Men at en supermarkedskæde vil gå forrest og sige nej tak til pesticider er en vigtig milepæl, for det skal være en god forretning at producere fødevarer, der ikke påvirker miljø eller menneskerettigheder negativt”, siger Louise Voller, journalist hos Danwatch til KLIMANYT, og fortsætter:
“Danwatch og syv andre medier var med til at sætte det her problem på dagsordenen. Nu skal stater og virksomheder stå ved deres ansvar og droppe sprøjtemidler, der skader de mennesker der spiser dem og dem, der arbejder med dem”, uddyber Louise Voller.
Ingen garanti
Ifølge Salling Group har det ikke været muligt at få nogen garanti for, at konventionelle bananer kan leveres uden rester af det omdiskuterede sprøjtemiddel. Derfor overgår Salling Group til 100 procent økologiske bananer i alle sine kæder i 2020.
“Når Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet konkluderer, at stoffet ikke kan sikkerhedsgodkendes og er under mistanke for at være sundhedsskadeligt, må vi naturligvis reagere. Da det kun er producenter af de økologiske bananer, der kan give garanti for, at de er fri for sprøjtemidlerne, har vi valgt denne løsning”, siger Per Bank, der er administrerende direktør i Salling Group.
Ikke tilladt i Danmark
Det er ikke tilladt at benytte chlorpyrifos i Danmark, men stoffet er godkendt i visse dele af verden, og derfor kan der være risiko for rester af det i noget importeret frugt og grønt. Men hvor Salling Group kan få en garanti for, at alle øvrige produkter er fri for det, er det ikke muligt for de konventionelle bananer på nuværende tidspunkt.
“Den særlige udfordring med bananer er, at mange producenter sprøjter deres plantager fra luften i fly. Chlorpyrifos kan derfor ramme områder med konventionelle bananer, der ellers ikke skulle sprøjtes. Producenterne kan på nuværende tidspunkt ikke garantere os, at deres konventionelle bananer ikke kan indeholde rester af stoffet. Den forsikring kan vi derimod få med økologiske bananer, som vi derfor udelukkende vil tilbyde kunderne fra begyndelsen af det nye år, siger Group Vice President for Public Affairs, Communication & CSR i Salling Group, Annette Juhler Kjær.
Fakta om Chlorpyrifos:
Salling Group har i august 2019 fastsat et forbud og en udfasning af sprøjtemidlerne chlorpyrifos og afarten chlorpyrifos-methyl.
Det gjorde Salling Group, da Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet – EFSA – offentliggjorde nye risikovurderinger af pesticiderne. Risikovurderingerne påpeger, at der er mistanke om, at de kan skade arveanlæggene og skade hjernens udvikling hos fostre.
Chlorpyrifos er ikke tilladt i Danmark, men er godkendt og bruges i visse dele af verden. Rester af stofferne kan findes i importeret frugt og grønt
Chlorpyrifos er et sprøjtemiddel, der blokerer signalerne i insekters nervesystem
Kilde: Fødevarestyrelsen
Chlorpyrifos har været anvendt som sprøjtemiddel i flere år, og betænkelighederne går især på de mennesker, der i dagligdagen håndterer og kommer i kontakt med stoffet, da de udsættes for den største risiko.
“Vi har også et særligt fokus på at sikre de mennesker, der til dagligt arbejder i plantagerne og udsættes for stofferne, hvad enten det er fra naboens plantage eller deres egen arbejdsplads. Derfor er det et vigtig skridt i en rigtig retning – både for vores kunder, leverandører og for os, uddyber Annette Juhler Kjær.
Kilder: Salling Group, Danwatch, Fødevarestyrelsen, Ritzau