Regeringen og miljøminister Lea Wermelin (S) vil forbyde Roundup til privat brug. Foto: KLIMANYT.

Regeringen klar til at forbyde privat brug af Roundup

Mikael Kristensen
Følg mig

Miljøminister Lea Wermelin (S) vil nu omgå EU-regler med inspiration fra blandt andet Tyskland og forbyde Roundup til privat brug. Enhedslisten vil arbejde videre for et forbud i landbruget.

Udmeldingen fra ministeren kommer i kølvandet på et borgerforslag om Roundup-forbud. Forslaget har aktuelt høstet over 51.729 underskrifter. Udmeldingen betyder, at Folketinget nu skal tage stilling til det. Regeringens støttepartier har budt forslaget velkomment.

“Det er min klare ambition, at vi skal have forbudt brugen af sprøjtemidler på private arealer, siger miljøminister Lea Wermelin (S) til DR.

Tilbage i september måned var meldingen ellers mere afventende fra miljøministeren.

Dengang ville Wermelin først drøfte forbuddet med sine tyske kolleger for at høre, hvordan de tyske myndigheder havde tænkt sig at ville skrue et Roundup-forbud sammen.

“Det er vi nødt til at vide, hvis vi skal forholde os mere konkret til det”, sagde Lea Wermelin dengang til Ritzau.

Dermed har ministeren nu ændret holdning, og udmeldingen vækker begejstring hos NGO’er og støttepartier på Christiansborg.

“Vigtigt skridt i den rigtige retning. Næste skridt er naturligvis totalforbud mod sprøjtegiften, så vi også får landbruget med. Tak til regeringen for at lytte til borgerne og tak til støttepartierne for at lægge pres”, skriver Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, på Facebook.

Hos Alternativets klimaordfører Rasmus Nordqvist vækker ministerens melding glæde, trods det faktum at Danmark tidligere har stemt imod et Roundup-forbud i EU-regi.

“Godt at man vil forbyde private at sprøjte med Roundup – lad os forbyde det helt. Og så husk lige at forsat EU-tilladelse blandt andet var fordi Danmark ikke ville være med til at forbyde det”, skriver Nordqvist på Twitter.

Hos Enhedslisten er man glade for miljøministerens melding om at ville forbyde Roundup til privat brug. Her ønsker man dog også et forbud i landbruget.

”Enhedslisten har i årevis kæmpet for et forbud mod Roundup – så i dag er en stor og glædelig dag for mig. Dette er et stort skridt for naturen, sundheden og drikkevandet – og så understreger dette, at borgerforslag og protester kan rykke meget. Nu vil vi i Enhedslisten arbejde videre med et forbud mod Roundup i landbruget , siger klima- og miljøordfører Mai Villadsen til KLIMANYT.

Fakta om Roundup (Glyfosat)

Glyfosat er et bredvirkende, systemisk ukrudtsmiddel, der bliver optaget gennem blade og skud. Det bruges til at dræbe ukrudt og især flerårige arter.

Glyfosat blev først markedsført af firmaet Monsanto under handelsnavnet Roundup.

Forbruget i Danmark toppede i 2011 med cirka 1941 ton, og var i 2015 nede på 853 ton. Det samlede forbrug i USA skønnedes at være 90.000.000-94.000.000 kg i 2007 (Kilde: Wikipedia)

Glyfosat må bruges mod ukrudt samt til nedvisning/tvangsmodning af korn og raps. Det bruges også på offentlige arealer og private haver.

Sprøjtede afgrøder må ikke bruges til menneskeføde som brødkorn, men kan benyttes til dyrefoder eller som maltbyg til øl.

I USA er der tilkendt erstatninger for kræft udløst af omgang med glyfosat.

Kilde: DR, Ritzau, Wikipedia, DN.dk.

“Dette er et stort skridt for naturen, sundheden og drikkevandet – og så understreger dette, at borgerforslag og protester kan rykke meget”

Mai Villadsen (Ø), klima- og miljøordfører

Ifølge DR foretages en egentlig risikovurdering af glyfosat af WHO i samarbejde med FN’s landsbrugs- og fødevareorganisation, FAO, under de såkaldte JMPR-evalutioner. Den seneste evalution er fra 2016, hvori WHO og FAO vurderer, at glyfosat “sandsynligvis ikke udgør en kræftfremkaldende risiko for mennesker gennem kosten”.

I 2014 blev 464.000 hektar danske afgrøder nedvisnet med glyfosat ifølge bekæmpelsesmiddelstatistikken.