- Børnebogsforfatter fokuserer på klima i ny bog - 8. juli 2020
- KLIMANYT lukker – tak fordi du læste med - 7. juli 2020
- Lea Wermelin: 2,9 mio. fugle er forsvundet. Det vil nyt sprøjteforbud nu afhjælpe - 29. juni 2020
I denne uge er der ekstra fokus på klimaet ved Ungdommens Folkemøde 2019 i Valbyparken. KLIMANYT spørger pressechef Peter Klaaborg fra Ungdommens Folkemøde, hvad klimaentusiaster kan opleve af grønne events, samt hvad festivallen gør i forhold til at sikre bæredygtighed og CO2-aftryk.
Hvilke debatter og events om klima, natur og miljø kan man opleve på Ungdommens Folkemøde?
”Vi har først og fremmest to store events med klima som det overordnede tema. På Store Scene er der om fredagen debat med Ungeklimarådet om, hvordan vi kan gå fra aktivisme til konkrete politiske tiltag. Herudover er der samme dag på Hemmelig Scene workshop med GRO SELV, hvor vi tager klimadiskussionen helt ned på hverdagsplan og snakker om, hvordan vi helt ned i detaljen kan være med til at gøre vores egen hverdag mere grøn. Indtil videre har stadeholderne på Ungdommens Folkemøde 2019 angivet 34 events, hvor klima og bæredygtighed er det overordnede tema, og der er også en række talere på Ølkassen i form af både politikere, eksperter og unge, som vil tale om klimarelaterede emner.”
Gør I noget for at leve op til FN’s Verdensmål?
”Vi forsøger generelt at efterlade et så lille klimaaftryk som muligt. Først og fremmest har vi fokus på at nedbringe vores brug af el, papir og tryk. Det gælder både for vores daglige drift på Ungdomsbureauet og på selve festivalpladsen, hvor vi også har affaldssortering. Vi giver retningslinjer til alle stadeholderne i forhold til forbrug af el, papir og tryk samt affaldssortering.
Vi forsøger også at bruge el i stedet for benzin for at mindske festivalens klimaaftryk så vidt muligt, og vi arbejder desuden på, at vi kan sende overskuddet af mad til f.eks. fødevarebanker og varmestuer. Det er dog et projekt, som stadig er i støbeskeen”.
Kan I mærke stigende eller faldende interesse for de klimarelaterede emner?
”Overordnet set er andelen af events, der handler om klima og bæredygtighed, højere end sidste år. Vores store gruppe af frivillige, som er med til at arrangere Ungdommens Folkemøde, har desuden et stort fokus på emnerne. Det er kommet til udtryk både i den daglige drift på Ungdomsbureauet og i form af indholdet på Ungdommens Folkemøde, hvor klima, miljø og bæredygtighed er meget centrale emner. På den måde kan man sige, at klimarelaterede emner generelt er kommet højere på dagsordenen“.
Hvis du skal highlighte tre events som de unge bare må se, hvilke vil du så anbefale?
Fakta om Ungdommens Folkemøde
Festivalen foregår den 5.-6. september i Valbyparken kl. 9.00-16.00 begge dage. Det er gratis at deltage og kræver ingen tilmelding.
Festivalen finder sted i det område, der hedder Gryden. Følg poppelalléen fra Valbyparkens indgang, hvor du vil blive ført direkte til festivalområdet. For bilister er der adgang via Tusmindevej, hvor Gryden ligger for enden af vejen.
Cirka 250 frivillige er med til at stable Ungdommens Folkemøde på benene. Festivalen byder på mere end 100 workshops fordelt på 80 stadepladser, og der bliver tilsammen afholdt mere end 500 aktiviteter. Programmet er fordelt på fire scener: Store Scene, Lille Scene, Hemmelig Scene og Ølkassen. Festivalpladsen er handicapvenlig, alkoholfri og åben for alle.
Kilde: Ungdommens Folkemøde
”Jeg vil fremhæve vores to events som nævnt ovenfor, som hver især tager fat på bæredygtighed fra to forskellige perspektiver. Ungeklimarådet har fokus på, hvad vi kan gøre fra politisk side for at skabe et mere klimavenligt samfund ovenfra, mens GRO SELV vil tale om, hvad vi selv kan gøre som forbrugere for at leve en mere bæredygtig tilværelse i vores egen hverdag. Herudover byder stadeholderne også på masser af spændende events, og jeg kan f.eks. anbefale Dansk Kulturinstitut, som holder cook-off med fokus på bæredygtige retter med en kombination af det danske og indiske køkken. Landbrug & Fødevarer diskutererer også bæredygtighed, samt hvordan man kan leve et zero-waste-life, og Folketinget har et event med Sara Bro, der skal redde klimaet sammen med unge og politikere”.
Har I økomad og bæredygtig forplejning – hvad serverer I for det kræsne unge publikum?
”Maden, som vi sælger på festivalpladsen, og som vi har til intern forplejning, er ikke økologisk, men til gengæld er meget af den vegetarisk og vegansk og derfor klimavenlig. Med hensyn til de private madsteder på festivalpladsen har vi ikke som sådan kontrol over, hvad de skal sælge af mad, men vi opfordrer dem til at have vegetariske alternativer. En ide, som vi arbejder på til næste års festival, er, at maden på pladsen skal laves af produktionsskoler og professionelle kokke. Sammen skal de lave en bæredygtig menu, som skal udgøre nogle spændende samples på, hvad fremtidens bæredygtige køkken kommer til at byde på”.
Ungdommens Folkemøde er arrangeret af nonprofit-organisationen, Ungdomsbureauet, og finder sted for fjerde år i træk. Ungdomsbureauets ambition er at være med til at sikre, at unge kommer til orde og får indflydelse i den offentlige og politiske debat og i unges lokalmiljøer. Det sker gennem events, workshops, analyser, bøger og undervisning for, af og med unge som de vigtigste aktører.
Læs mere og se programmet for Ungdommens Folkemøde 2019