- Børnebogsforfatter fokuserer på klima i ny bog - 8. juli 2020
- KLIMANYT lukker – tak fordi du læste med - 7. juli 2020
- Lea Wermelin: 2,9 mio. fugle er forsvundet. Det vil nyt sprøjteforbud nu afhjælpe - 29. juni 2020
En ny global aftale om plastikaffald, der er underskrevet af over 180 lande, skal sikre verdens fattige lande mod plastikaffald fra Vesten.
I sidste uge underskrev 187 lande en plastikaftale i Genéve i Schweiz. Aftalen er en del af Basel-konventionen, og aftalen skal sætte en stopper for verdens rige lande i at eksportere deres svært genanvendeligt plastikaffald til fattigere lande. Dette har hidtil været praksis. Det skriver FN og organisationen Plastic Change.
“Basel-ændringerne er et afgørende første skridt i retningen af at standse brugen af landene i det globale syd som en dumpingplads for verdens plastaffald. Vi er i vesten selv nødt til selv at tage ansvaret for de enorme affaldsmængder som vores overforbrug skaber. Så det er et rigtig stærkt politisk signal til verden som vi er meget glade for” siger strategisk direktør, Anne Aittomaki fra Plastic Change.
Plastikaftalen betyder ifølge Plastic Change, at plastikaffald udelukkende må eksporteres til lande, hvor regeringen fra modtagerlandene har godkendt det. Det er modsat i dag, hvor plastikaffald frit kan eksporteres til lande uden en godkendelse.
Dette har resulteret i at særligt asiatiske lande som Kina, Vietnam, Fillipnierne og Indonesien, har modtaget store mængder affald fra Vesten, som har skabt massive plastik-lossepladser i landene.
Rolph Payet fra FN’s miljøprogram kalder ændringen til Basel-konventionen for “historisk”.
“Det sender et meget stærkt politisk signal til resten af verden – til den private sektor og til forbrugermarkedet, om at vi skal gøre noget”, siger Rolph Payet til The Independent.
Kilde: Plastic Change, FN, The Independent