Foto: Extinction Rebellion

Aktivist: Klimakampen kræver civil ulydighed

Af Siri Franceshi

Begravelse, blodbad og bannerdrop. Ifølge oprørsgruppen, Extinction Rebellion, kræver klimakampen dramatiske og slagkraftige initiativer, hvis politikerne skal råbes op. Det handler om vores fælles fremtid, fortæller aktivist Julie Stokholm Daugaard.

Det er tidlig mandag morgen. Weekenden sidder stadig i kroppen og tanken om endnu en uge synes let uoverskuelig. For Julie Stokholm Daugaard, er det dog ikke en hvilken som helst uge. Uge 16 var i år dedikeret til international Rebellion Week, hvor klimaaktivister i over 35 lande igangsætter civile ulydighedsaktioner i håb om at få verdens politikere til at handle på klimaforandringerne.

Mandag den 15. april blev indgangspartiet foran Christiansborg besat af den danske delegation af Extinction Rebellion. Aktivisterne havde medbragt store kisteudformede kulisser, som skabte rammen om dagens tema: Begravelse for fremtiden. Med til begravelsen var den 24-årige studerende Julie Stokholm Daugaard. Hun har været aktiv i Extinction Rebellion siden februar.

”Vi er fanget i en reel undtagelsestilstand, og vi bliver nødt til at skabe et fælles klimaoprør, der udfordrer status quo, hvis vi vil se politisk handling”, siger Julie Stokholm Daugaard der i tre dage deltog i civile ulydighedsaktioner i kravet om politisk handling over for klimaforandringerne.


”Civil ulydighed er nødvendig, når politikerne ikke handler og historisk set har ikke-voldelig civil ulydighed haft en afgørende effekt. Tænk blot på kvindebevægelsen, Ghandi og Martin Luther King”.

Julie Stokhom Daugaard


Intet kompromis med afkastet

Extinction Rebellion beskriver sig selv som en miljøbeskyttelses-organisation, hvis formål er at skabe et retfærdigt samfund, der ikke ødelægger nuværende og kommende generationers mulighed for at leve.

Julie Stokholm Daugaard mener ikke, at den nuværende klimapolitik rykker noget, og derfor er civil ulydighed en nødvendighed:

”Civil ulydighed er nødvendig, når politikerne ikke handler og historisk set har ikke-voldelig civil ulydighed haft en afgørende effekt. Tænk blot på kvindebevægelsen, Ghandi og Martin Luther King. Klimaforandringerne kræver handling nu, og vi må tage alle midler i brug for at opnå den handling”, siger Julie.

Hun bemærker, at der i de danske aktioner ikke blev fortaget nogle anholdelser, hvilket hun mener, er et godt udgangspunkt for at danskerne er klar til forandring. Til sammenligning blev der foretaget omkring 1000 arrestationer i London under Rebellion Week.


En blodig formiddag

Det er blevet tirsdag og aktivisterne kaster med ’blod’ foran Christiansborg under aktionen Vores børns blod. Aktionen er et symbol på den fremtid som mange unge måske går i møde og samtidig en solidaritetshandling med de mange mennesker, som allerede nu oplever konsekvenserne af klimaforandringerne.

Det er dog ikke alle, som er begejstrede for klimaaktivisternes iøjnefaldende aktioner. Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) fordømte hurtigt aktionerne, som hun kaldte noget svineri. Ifølge Pia Kjærsgaard har aktionerne den modsatte effekt, da de skræmmer folk væk.

Til det svarer Julie Stokholm Daugaard: ”Det er ærgerligt, at det er den retorik, som bliver brugt omkring aktivisme herhjemme. For mig at se er vand farvet med frugtfarve ikke svineri, det er det, der foregår på planetært niveau derimod”, siger hun og uddyber, at ’blod’-aktionen var en vigtig manifestation af, hvad der sker, hvis vi ikke handler.


”Vi kræver, at politikerne indfører en juridisk bindende kontrakt om at reducere al CO2-udslip til netto nul inden 2025, at der oprettes et borgerting, som skal overvåge de politiske initiativer, samt at regeringen tilbageruller al klimaskadelig lovgivning”

Julie Stokholm Daugaard


Tre krav

Rebellion Week nærmer sig sin slutning og ugens sidste aktion tager form af en seks timers lang blokade af vejen ind til Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet. Aktivisterne skriver klimabudskaber og råber kampråb, hvor de opfordrer til omgående politisk handling.

Julie Stokholm Daugaard fortæller, at Extinction Rebellion har fremsat tre hovedkrav til beslutningstagerne:

”Vi kræver, at politikerne indfører en juridisk bindende kontrakt om at reducere al CO2-udslip til netto nul inden 2025, at der oprettes et borgerting, som skal overvåge de politiske initiativer, samt at regeringen tilbageruller al klimaskadelig lovgivning”.

Rebellion Week er slut. For Julie Stokholm Daugaard slutter kampen dog ikke her:

”Når uret bliver ret, bliver modstand pligt – og vi bliver ved med at yde modstand”, siger hun, og henviser til de mange begivenheder som Exctinction Rebellion har på plakaten i den kommende tid. Blandt andet arrangerer de informationsaftener om klimaets tilstand, folkekøkkener, samt flere aktioner, der har til formål at bibeholde klimaet på dagsordenen.