- Børnebogsforfatter fokuserer på klima i ny bog - 8. juli 2020
- KLIMANYT lukker – tak fordi du læste med - 7. juli 2020
- Lea Wermelin: 2,9 mio. fugle er forsvundet. Det vil nyt sprøjteforbud nu afhjælpe - 29. juni 2020
Her får du seks tips til bøger der kan gøre dig og dine nærmeste klogere på natur, miljø, bæredygtighed og klima.
Klimaklog
Der er ingen grund til at blive bange. Men der er grund til at blive klog. Klimaklog. For kun ved at bruge hovedet kan vi løse det nok største problem, mennesker nogensinde har skabt.
Med flotte billeder og i et let og medrivende sprog klæder denne klimabog dig på til at forstå klimakrisen og se løsningerne. Og du får svar på dine store spørgsmål: Hvordan kan vi være næsten helt sikre på, at nutidens klimaforandringer er vores skyld? Hvad kan verdens lande gøre for at vende udviklingen? Kan vi nå det? Hvad kan du selv gøre?
Fra Thunberg til Trump. Fra bøffer til biler. Fra gas til vind.
Denne bog tager dig på en tankevækkende rejse, der tager dig med fra menneskets oprindelse og videre over fabrikker, byer og lufthavne til den renere og bedre verden, der venter for enden af vores rygende skorstene.
Høst ved havet
Danmarks har en kystlinje på 8.750 km, og der er masser af skønne råvarer derude. Med Høst ved havet i hånden kan du på din gåtur langs stranden supplere dit køkken med frisk tang, skaldyr og urter.
Karen Lise Krabbe deler i bogen sin viden om, hvordan man kender de enkelte tangarter fra hinanden, hvor de vokser, hvordan og hvornår man høster, og hun giver tips til, hvordan de kan bruges i køkkenet. Hun har udvalgt de mest oplagte brun-, grøn- og rødalger, der findes i Danmark.
Selvom tang er bogens hovedvægt, indeholder den også på information om forskellige muslinger og krebsdyr, når du alligevel står i vandkanten. Ved stranden kan du også sanke nogle af de mest delikate vilde spiseplanter, og i denne bog får du et udpluk af de mest velsmagende. Julie A. Swane, der er medforfatter til bogen SANK – spis af naturens køkkenhave, giver en beskrivelse af, hvor, hvornår og hvilke plantedele, du kan sanke.
Tina Brok Hansen har fotograferet til Høst ved havet, og bogen er fyldt med fotos, der følger beskrivelserne, så du kan få succes med din høst og få endnu mere fornøjelse af en tur ved havet.
Lyse grønt håb
Hvor kan vi finde håb, når den eneste klode, vi har, ødelægges af menneskeskabte klimaforandringer? Bioetiker og teolog Mickey Gjerris deler sit håb og sine personlige klimaetiske tanker i denne bog. Klima- og naturkrisen er udtryk for et etisk og åndeligt problem, som kræver, at vi grundlæggende ændrer vores forståelse af menneskets rolle i verden og hvad ”det gode liv” er.
Det er hverken nemt eller praktisk. Men her giver Mickey Gjerris et bud på, hvordan man gennem forundring og respekt for naturen udvikler et livssyn, der kan føre til et godt, ansvarligt og meningsfuldt liv. Et livssyn, som – midt i klimakrisen – rummer et lysegrønt håb for fremtiden.
I denne upraktiske håndbog får du overblik over klimakrisen, forståelse for dens etiske aspekter og inspiration til at leve et meningsfuldt liv midt i den.
Klimatosserne
Klimaforandringerne er for alvor kommet på dagsordenen. Politikerne sætter mål for den grønne omstilling, og hjemme taler vi om klimaet. Mange vil gerne handle. Vi kan bare ikke se det i statistikkerne. Danskerne er blandt verdens mest kødspisende, vi køber stadig flere biler, flyver mere og udskifter vores ting hurtigere end nogensinde før. Der er noget, der afholder os fra at handle grønnere.
I Danmark vælger vi selv, hvordan vi vil leve vores liv, og hvad vi forbruger. Det siger vi i al fald.
I Klimatosserne problematiserer Mikael Bellers Madsen imidlertid forestillingen om, at vi som individer alene bestemmer, når vi forbruger. Vi påvirker hinanden i høj grad, når vi træffer beslutninger i dagligdagen. Vi gør ofte som de andre. Et højt forbrug er normalt.
Klimatosserne tilbyder nye perspektiver på diskussionen om det individuelle forbrug og ansvar. Bogen præsenterer otte historier om almindelige mennesker, der har truffet ualmindelige beslutninger. Der er for eksempel landmandsparret, der er blevet veganere, datteren af en pilot og en stewardesse, som ikke vil flyve, børnefamilien uden bil, og de veluddannede, der har fravalgt høje indkomster for at være mere sammen.
Klimakrisens rødder
Klimakrisen truer. Alle ved det. Hvorfor handler vi ikke?
Videnskabsfolk advarer om smeltende poler, medierne er fulde af klimadebat, og bekymringen vokser overalt i samfundet. Alligevel går den grønne omstilling alt for langsomt. Klimaet er blevet en folkesag, men reelt bevæger vi os med sneglefart.
Problemet er fundamentalt: Klimakrisen har rod i selve vores måde at leve og tænke på. Den kan ikke afværges med overfladisk symptombehandling – elbiler, vindmøller og genbrugskaffekopper – men må føre til dybere samfundsforandringer. Klimakampen kan kun vindes, hvis moderne teknologi kobles med nye idealer for det lykkelige og meningsfulde menneskeliv.
Klimakrisens rødder er på én gang et videnskabeligt overblik over klimakrisen, en filosofisk analyse af vores kultur, et manifest for et mere meningsfuldt samfund og en guide til, hvad du kan gøre for at komme ind i klimakampen.
Vegansk julemad
Vegansk julemad er et must-have, uanset om du er veganer, vegetar eller bare gerne vil spise grønnere. I bogen får du spændende opskrifter på lækre, plantebaserede retter til julemiddagen og julefrokosterne, som også sagtens kan bruges til andre af årets festlige lejligheder.
Blandt retterne i bogen er der både nemme retter, du kan lave i en fart, pålæg, flotte hovedretter med tilbehør og klassiske julegodter.
Med bogen i hånden kan du glæde dig til at sætte dig til julebordet og nyde det bedste fra den plantebaserede menu med dine nærmeste – uanset om de er veganere eller ej: Bogens opskrifter er nemlig testet og godkendt af kødspisere.
Kilder: Forlaget Turbine, Forlaget Multivers, Haslund Publishing, People’s Press, Bibelselskabets Forlag.