Klimaet har overhalet sundhed og sygehuse som det vigtigste emne for landets unge. Foto: Jens Johnson

Ny måling: Klimaet er blevet vigtigere for unge

Mikael Kristensen
Følg mig

KORT NYT: I februar 2018 angav 26 procent af de 16-25-årige, at klima og grøn energi var et af de tre vigtigste landspolitiske områder, som politikerne skulle tage sig af. Nu er tallet steget til 50 procent.

Dermed overhaler klima sundhed og sygehuse som det vigtigste emne for landets unge. Uddannelse er også mindre vigtigt for de unge end tidligere. Det viser en ny meningsmåling foretaget af Epinion for Dansk Ungdoms Fællesråd.

”Jeg er ikke overrasket. Med Greta Thunberg og ”Fridays For Future” har vi set en engageret ungdomsgeneration, der kræver politisk handling for at bekæmpe klimaforandringerne. Og jeg oplever også blandt DUFs knap 80 medlemsorganisationer, at klimaet fylder mere og mere. Mange er simpelthen blevet politisk vækkede af klima- og miljøkrisen på en måde, som de ikke har været før”, siger Chris Preuss, formand for Dansk Ungdoms Fællesråd.

Epinion-målingen viser desuden, at klimapolitikken er blevet mere vigtig blandt gruppen af danskere over 25 år. I februar 2018 svarede 19 procent af respondenterne over 25 år, at klimaet var et af de tre vigtigste emner. Nu er tallet vokset til 35 procent kun overgået af sundhed og sygehuse.

Norden kan påvirke EU og FN


Chris Preuss fremlagde i går de nye tal om unges fokus på klima for de nordiske statsministre på et møde i Stockholm, hvor han sammen med andre nordiske ungdomsrepræsentanter var indbudt til et dialogmøde med regeringscheferne om klimapolitik.

”Tallene fortæller mig, at danske unge kræver store politiske forandringer – og det kræver klimaudfordringernes omfang også. Derfor var det mit budskab til de nordiske statsministre, at de nordiske lande i fællesskab må tage nye kvantespring i klimakampen. Norden skal gerne med en fælles stemme påvirke EU og FN i en endnu grønnere retning, og vi har alle forudsætningerne for det som grøn foregangsregion” siger Chris Preuss.

Konkret foreslog Chris Preuss, at de nordiske lande arbejder målrettet på at blive den første region i verden, hvor flyvninger internt i regionen sker på bæredygtigt brændstof. Det kunne give store incitamenter til omstilling i flyindustrien. På samme måde kunne Norden også blive den første region, hvor alle fragtskibe skal drives af bæredygtige drivmidler.

Kilde: DUF, Epinion