Jeg mener ikke, at vi skal skåne børn for at høre om klimaforandringer og global opvarmning, men vi skal huske, at de er børn, og at deres udvikling er individuel og aldersbetinget, skriver Nina Bendixen, der er ny radiovært på Radio 4 og tidligere har været vejrvært på DR. Foto: PR

Nina Bendixen: Klimakrisen har ikke hugtænder og klør

DEBAT: Brad Pitt dukkede op på min fjernsynsskærm i efterårsferien. Der, midt på dagen alt imens mine børn legede på deres værelse, kæmpede han imod latex- og bloddækkede statister i dommedagsfilmen World War Z. Til dig, der ikke kender den, så er det en zombiefilm fra 2013, og effekterne er skræmmende gode.

Nå, imens min all time yndlings 90’er-skuespiller er låst inde i et glasrum omringet af zombier, så kommer min datter på 4 år løbende ind i stuen for at fortælle mig noget. Som en anden teenagedreng fanget i at se porno, kaster jeg mig over fjernbetjeningen for at slukke, så hun ikke skal se de uhyggelige zombier og få mareridt. Jeg nåede det!

Hæng på, jeg kommer til pointen nu.

Som enhver anden forælder forsøger jeg at beskytte mit barn mod fare. I det her tilfælde ikke en fysisk fare, da zombien Gud ske lov kun er et billede i fjernsynet. Men jeg vil beskytte hendes sind mod billeder af ting, hendes hjerne nok ikke er helt klar til at bearbejde fornuftigt. En 4-årig ser næppe Brad Pitt som en dygtig skuespiller, der spiller overfor godt sminkede zombiestatister. Det kan hurtigt blive til frygtelige mareridt, og dem skal jeg som forælder forsøge at skåne hende for.

Når fjernsynet så viser billeder af non-fiktion, virkelige hændelser uden teaterblod, falske tænder og klør, men stigende vandstande, orkaner og tørke, så er det sværere at afkode faren. Klimakrisen har ikke hugtænder og klør.

Det kan derfor være svært som voksen at beskytte børn mod de billeder og ikke mindst ord, som kan give mareridt og måske endda angst.

Nina Bendixen er 37 år og er nystartet radiovært på “Klimatosset”, der er et nyt klimaprogram på Radio 4.

Hun er desuden klimaekspert hos Børneavisen.

Bendixen har siden 2014 været vejrvært på Danmarks Radio.

Hun arbejder i øjeblikket på en ny bog med fokus på, hvordan man formidler klimaforandringer til børn.

Hun er uddannet Journalist og scenekunstner og har tidligere arbejdet som bl.a. Radiovært på VLR.

Hvornår går Jorden under?”

Da jeg startede som vejrvært på Danmarks Radio i 2014, blev jeg meget hurtigt konfronteret med børns spørgsmål til klimaet. En skoleklasse kom på besøg i vejrstudiet, da de havde tema om ”vejr”, og efter et par spørgsmål om højtryk og regn, spørger en dreng på cirka 11 år mig, hvornår jorden går under, for hans far havde sagt, at det ville den gøre på grund af klimaforandringer.

Inden du bliver sur på faren, så tænker jeg, at han har kommenteret en avisartikel eller et nyhedsindslag uden at tænke på, hvor lange ører børn har.

“Når fjernsynet så viser billeder af non-fiktion, virkelige hændelser uden teaterblod, falske tænder og klør, men stigende vandstande, orkaner og tørke, så er det sværere at afkode faren. Klimakrisen har ikke hugtænder og klør”.

Nina Bendixen

Det er ofte tilfældet med os voksne. Vores hjerner kan knap nok forstå klimakrisen, og så længe den ikke står og truer os med klør og hugtænder, så har vi ikke incitament til at flygte – eller i det her tilfælde slukke for fjernsynet.

Jeg mener ikke, at vi skal skåne børn for at høre om klimaforandringer og global opvarmning, men vi skal huske, at de er børn, og at deres udvikling er individuel og aldersbetinget.

En god tommelfingerregel er, at indtil de er omkring fem år, så gør de bare alt, hvad de voksne gør – så det stiller store krav til dig som far, mor, onkel, lærer eller lignende.

I den tidlige skolealder begynder børn at blive bevidste om, at der findes en verden omkring dem, og fra cirka 11-årsalderen begynder de at kunne forholde sig til hele dimensionen og forstå konsekvenser af forskellige handlinger.

Orv… og så lige svaret på ovenstående spørgsmål:

Jorden går ikke under på grund af klimaforandringer. Den har klaret meget værre ting, end det den oplever lige nu. Men det kan blive mindre sjovt at være menneske eller dyr på Jorden, hvis vi ikke tager os af den.

Nina Bendixen ny radiovært på Radio4

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos KLIMANYT skal overholde de presseetiske regler. Debatindlæg kan sendes til redaktion@klimanyt.dk